Повернутися назад
Повернутися назад
Повернутися назад
Категорії
Повернутися назад
Категорії
Інформація
приєднуйтесь до нас у соцмережах
Зворотній дзвінок

Як вибрати ДБЖ?

01.06.2023

Як вибрати ДБЖ?

ДБЖ — це джерело безперебійного живлення. Це пристрій, призначений для підтримки безперервної, стабільної подачі електроенергії на важливе обладнання або системи у разі збоїв, коливань, відключення основного джерела живлення — електричної мережі.

Що таке безперебійник і де він використовується?

UPS широко експлуатується в різних областях:

  • у лікарнях;
  • на виробництвах;
  • в офісах, домашніх умовах;
  • для забезпечення надійності роботи критично важливих систем, обладнання.

Переваги використання безперебійників включають захист обладнання та даних. UPS запобігає можливим пошкодженням електроустаткування, викликаним коливаннями напруги, різким відключенням від живлення. Пристрій забезпечує збереження даних при раптових перебоях живлення. При використанні таких приладів обладнання продовжує працювати без збоїв. У разі тривалого відключення живлення, безперебійник забезпечує додатковий час для безпечного завершення роботи, відключення обладнання. Наприклад, офісного, домашнього комп'ютера.

Прилади високого класу захищають обладнання від електромагнітних перешкод, спотворень апроксимованою правильною синусоїдою потужності, що позитивно впливає на довгострокову працездатність електроніки.

Використання UPS — важливий аспект забезпечення надійності, безпеки, ефективності роботи критично важливих систем, обладнання у різних галузях життєдіяльності сучасної людини.

ДБЖ зазвичай складаються з таких основних компонентів:

  • Акумуляторна батарея. Завдання акумулятора полягає у зберіганні енергії, яка буде використовуватися для підтримки живлення, коли основне джерело живлення припиняє подачу електроенергії.
  • Регулятор. Пристрій, який забезпечує керування та перемикання між основним джерелом живлення та акумулятором у разі збоїв в електромережі.
  • Інвертор. Елемент перетворює постійну напругу від АКБ на змінну, що відповідає параметрам електричної мережі. Може використовуватись обладнанням або системами.
  • Зарядний пристрій. Прилад, що відповідає за заряджання акумулятора, підтримує його заряд на оптимальному рівні.

Як вибрати ДБЖ: інструкція

Перед тим як вибрати безперебійник, визначте найважливіші пристрої вашої мережі, які потребують безперебійного живлення. До таких пристроїв можуть належати: газові котли, ПК для дому, системи відеоспостереження, системи сигналізації, сервери, мережеве обладнання, охоронно-пожежні системи та інше обладнання.

З'ясуйте потужність кожного пристрою, який хочете підключити до ДБЖ. Зазвичай ця інформація вказана на табличці приладу документації пристрою. Розрахуйте загальну потужність всіх пристроїв, щоб зрозуміти, який клас ДБЖ необхідний. Не забудьте врахувати запас – додайте до загальної потужності 20-25%.

Вирішіть, який тип ДБЖ підходить для вашої системи. Визначте час автономної роботи джерела безперебійного живлення. Воно залежить від часу, за який електроніка може безпечно вимкнутись або переключитися на резервне живлення. Середній час — 10-30 хвилин. Вона може бути збільшена, якщо купити більш ємну батарею.

Розгляньте додаткові функції, технічні характеристики приладу, такі як:

  • захист від перевантажень;
  • фільтрація шумів;
  • ступінь звукового сигналу;
  • взаємодія з пристроями, що підключаються.

Врахуйте також тип роз'ємів, кількість доступних розеток. Порівняйте цікаві для вас моделі джерел на основі характеристик, ціни, марки, відгуки користувачів. Виберіть ДБЖ, який відповідає вашим вимогам, бюджету.

Після вибору відповідного пристрою зверніть увагу на гарантійні зобов'язання, можливість технічної підтримки з боку виробника. Це важливо, тому що UPS є відповідальним пристроєм, від роботи якого залежить безпека вашого обладнання. І не забувайте проводити регулярне технічне обслуговування, перевіряти стан батарейок у безперебійнику, щоб забезпечити надійність його роботи.

Які існують види ДБЖ

Класифікація джерел безперебійного живлення залежить від їхньої конструкції, принципу роботи та сфери застосування.

  1. Автономні моделі. Автономні пристрої працюють за принципом очікування. За нормальних умов живлення вони пропускають мережеву напругу через себе, заряджаючи при цьому акумулятор. У разі збою живлення вони перемикаються на акумуляторний режим, забезпечують живлення підключеним пристроям. Вибір ДБЖ у такому варіанті роблять на користь домашньої експлуатації. Модель також підходить для невеликих офісів.
  2. Інтерактивні пристрої. Моделі коригують падіння/підйом напруги в мережі за допомогою автоматичного регулятора напруги. Це дозволяє згладити стрибки напруги без переходу на акумуляторне живлення, збільшуючи термін служби АКБ. У разі повного відключення живлення вони також перемикаються на акумуляторний режим функціонування. Інтерактивні ДБЖ добре підходять для середніх, великих офісів, серверних кімнат.
  3. Прилади подвійного перетворення. ДБЖ подвійного перетворення — пристрої безперервної дії. Вони підключені до пристроїв, що підключаються, діють як електронний фільтр, забезпечуючи високий рівень стабілізації, захисту від всіх видів електричних перешкод. Вхідна змінна напруга перетворюється на постійну, а потім назад на змінну з потрібним рівнем, стабільністю. Ці ДБЖ забезпечують найкращий захист, підходять для серверів, мережевих структур високого рівня, інших подібних критичних систем.
  4. Модульні ДБЖ. Моделі використовують сучасні рішення щодо комутації, стабілізації, перемикання джерел живлення. Вони дозволяють розміщувати поруч сумісні модулі, забезпечуючи загальну потужність, складування резервних джерел. Така система забезпечує гнучкість, масштабованість, надійність живлення для змінних потреб підприємства, великих даних та телекомутаційного обладнання.

Кожен вид ДБЖ має свої переваги, специфіку. Тому вибір залежить від вимог обладнання, бюджету, рівня критичності завдань, які виконуватиме система з безперебійним живленням.

Зв'яжіться з нами
Если надо пульсацию, то убрать d-none